Veteranenhond – Walk 4 Veterans
Veteranenhond

Veteranenhond

Hoe veteranenhond Nozem het leven van Kosovo-veteraan Michel verandert

Missie KFOR 1 naar Kosovo

Michel werd in 1999 een half jaar met KFOR 1 als geschutsmonteur uitgezonden naar Kosovo. Nog net voordat hij vertrok stapt hij in het huwelijksbootje met zijn vrouw Desiré en konden zij nog net hun huwelijksreis maken. Desiré was drie maanden zwanger. Michel kwam hierdoor later dan de rest van zijn groep aan in Kosovo en belandde in een kapot geschoten land, waar huizen in brand stonden en afschuwelijke situaties afspeelden. Tussen Sinterklaas en kerst eindigde de missie van Michel en ging hij weer naar huis. Gelukkig op tijd om de geboorte van zijn dochter mee te kunnen maken, zij werd 24 januari geboren. Hij had nauwelijks tijd om te wennen aan de overgang van de oorlogssituatie in Kosovo naar een geheel nieuwe gezinssituatie. Hij ging uit dienst en begon voor zichzelf en werkte hard. Pas vele jaren later kwam naar voren dat Michel PTSS heeft.

PTSS (Post Traumatisch Stress Stoornis)

Hij bleef maar een kort lontje houden en zijn vrouw en kinderen waren soms bang voor hem vanwege zijn agressie. Na 14 jaar hard werken ging het helemaal mis en dreigde hij zichzelf wat aan te doen. Opname naar opname volgde en Michel vecht ook nu nog steeds om weer een normaal leven te krijgen. De eerste jaren leefde hij als een kluizenaar: Michel durfde niet meer naar buiten te gaan, ging niet meer naar feestjes en verjaardagen, sliep slecht, had vaak nachtmerries en was altijd erg moe. ‘Je vervreemdt eigenlijk’ aldus Michel. Gelukkig kwamen ze in contact met Hulphond Nederland.

Veteranenhond Nozem

‘Fantastisch! Sinds 1,5 jaar heb ik Nozem. Hij heeft me een nieuw leven gebracht! Ik durf weer in de auto te zitten en naar de winkels te gaan. Hij zorgt letterlijk voor ruimte, zodat ik me veiliger voel. Hij beschermt me. Natuurlijk is Nozem ook een goede afleiding. Ik ga met hem naar buiten in plaats van tv te kijken. Hij brengt me weer in beweging en is een extra stimulans om dingen te doen en te blijven doen. Hij let altijd op me, ook ‘s nachts! Nog voordat ik een nachtmerrie krijg, maakt Nozem mij wakker. Bij discussies met mijn vrouw of kinderen komt Nozem er echt tussenin, zodat ik weer tot mijzelf kom. Dit brengt veel meer rust in huis, ook voor mijn vrouw en kinderen. Zij zijn niet meer bang voor me, ik ben veel rustiger geworden.’

Samengevat: een veteranenhond…

√ Herkent de signalen van een herbeleving en maakt zijn baas wakker;

√ Zorgt ervoor dat andere mensen niet te dicht in de buurt komen;

√ Zorgt voor ontspanning en afleiding bij woede of angst;

√ Trekt zijn baas weg bij stressvolle situaties.

…. is 24/7 een buddy voor de veteraan én ontlast het thuisfront!