Veteranenhond - Walk 4 Veterans
veteranenhond

Veteranenhond

Stel je eens voor. Je bent een militair en gaat op missie. Continu alert in een omgeving die het uiterste van je vergt. Je strijdt voor vrede en veiligheid voor je medemens. Moeilijke en soms levensgevaarlijke omstandigheden. Leven en dood liggen soms ijzingwekkend dicht naast elkaar. Altijd het risico het ultieme offer te moeten brengen. Het hoort bij het werk van een militair op missie. Maar het vraagt veel van lichaam en geest. Na je terugkomst in Nederland ben je veranderd: je hebt een kort lontje, slaapt slecht, kunt je niet concentreren, hebt vaak last van angstaanvallen, nachtmerries en herbelevingen en je voelt je schuldig en schaamt je. De diagnose: je hebt een Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS).  Wist je dat een veteranenhond je leven weer op de rit kan krijgen? 

Veteranenhond

Ongeveer 5.000 veteranen ondervinden blijvende gevolgen van traumatische ervaringen tijdens hun missie(s). Veteranenhonden zijn speciaal opgeleide hulphonden. Buddy’s die er 24/7 zijn voor de veteraan; ze geven aandacht en voelen vertrouwd. Maar PTSS-hulphonden kunnen veel meer! Bijvoorbeeld de eerste signalen van een nachtmerrie waarnemen en de veteraan wakker maken, waardoor de nachtmerrie en de herbeleving stopt. Als zijn baas een paniekaanval krijgt, dan trekt de hond hem weg uit die stressvolle situatie.

Dankzij een veteranenhond durft de veteraan weer deel te nemen aan het maatschappelijk verkeer. De kwaliteit van leven én dat van zijn of haar thuisfront neemt enorm toe.

“Het is een wereld van verschil nu deze hond bij ons is. Nu functioneren we weer als gezin. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik de kar niet meer in mijn eentje hoef te trekken, maar bepaalde dingen rond mijn man aan onze hond kan overlaten.” – Patricia, partner van een veteraan met een hulphond.